Totalbike bicikle i delovi za bicikle

10 saveta za bezbedniju vožnju bicikla u gradu

1. Budite pozitivni i opušteni! Tokom vožnje će vas bezbroj puta iznervirati neobazrivi pešaci, nervozni vozači, pa čak i drugi biciklisti. Trudite se da izbegnete neprijatne situacije, a gunđanja i psovke ignorišite. Udahnite duboko i nastavite vožnju. Nervoza će vas učiniti manje skoncentrisanim na put i saobraćaj i može samo ugroziti Vašu bezbednost.
 
 
2. Po vlažnom vremenu smanjite brzinu. Mokar put je klizav te će duže trebati da bezbedno zakočite. Naglo kočenje po klizavom putu može biti izuzetno opasno, naročito ukoliko vozite gradski bicikl sa tanjim točkovima.
 
3. Budite osvetljeni a poželjno je i da nosite svetlu odeću, naročito u lošim vremenskim uslovima, i naravno, prilikom noćne vožnje. Razmotrite i nošenje nekog reflektujuceg detalja kao što je reflektujuca traka za nogavicu

4. Uvek tražite kontakt očima sa drugim učesnikom u saobraćaju sa kojim se susrećete, naročito vozačem ili drugim biciklistom koji vam ide u susret. Samo kontakt očima biće garant sigurnosti da vas je drugi učesnik video. U bilo kom drugom slučaju, smanjite brzinu, držite ruku na kočnici i ukoliko do kraja niste sigurni da li vas je drugi učesnik video, zaustavite se.
 
5. Koristite zvono. Ne očekujte od pešaka da budu obazrivi, oni često bez najave promene svoju putanju i skrenu na biciklističku stazu, bez da se osvrnu i vide ima li biciklista. Iako je ova situacija frustrirajuća i pravda je apsolutno na vašoj strani, koristite zvono i izbegnite mogući "bliski susret".
 
6.  Ostavite sebi prostora do bankine. Vozite desnom stranom kolovoza (na deonicama gde nema biciklističke staze) ali nemojte se priljubiti uz ivičnjak. Na taj način rizikujete da Vas vozači izguraju sa puta. Drugi razlog su razna oštećenja, rupe, šahtovi koji ne najčešće nalaze uz bankinu, a tu je često i pesak i prašina koja se skuplja na ivici kolovoza i koja vožnju i kočenje može učiniti izuzetno nebezbednim. Dakle po cenu da malo iznervirate po kojeg vozača, odmaknite se malo od bankine. 
 
7. I ako ste rukom signalizirali skretanje ipak budite na oprezu i pokušajte da se uverite da su vozači svesni da skrećete i da su prilagodili vožnju. Ukoliko imate i najmanju sumnju da vozači nisu svesni Vaše namere da skrenete, budite izuzetno pažljivi i ukoliko je potrebno, zaustavite se.
 
8. Ne nosite torbu okačenu na volanu. Ovo naročito važi za lepši pol. Na ovaj način rizikujete Vam torba uleti u prednji točak i da ga blokira. Posledice mogu biti zaista opasne. Ako Vam je ranac suviše sportski, odaberite neku od korpi za bicikl ili nabavite torbu u "poštar" stilu.
 
 
9. Ne gurajte se pored i ispred automobila na semaforu. To što kao biciklista imate prostora da se progurate više napred nego što je Vaš red na semaforu, nemojte tako olako koristiti. Ukoliko vozač koji stoji na semaforu nije imao biciklistu sa strane kada je pristajao, vrlo verovatno da pre kretanja neće ponovo proveriti. Provlačenje biciklista izmedu auta na semaforu ume biti zaista frustrirajuće za vozače. Sačekajte svoj red tamo gde ste se zatekli kada se upalilo crveno.
 
10. NE TELEFONIRAJTE! Nažalost ovo je vrlo česta pojava u saobraćaju, loše strane su prilično jasne. Ukoliko morate hitno da razgovarate zaustavite se kraj puta i obavite razgovor.