Totalbike bicikle i delovi za bicikle

10 stvari koje biste voleli da ste znali pre nego što ste postali biciklista

1 . Naučite da vozite sa samopouzdanjem

 
Ali sa pravim i opravdanim samopouzdanjem. Mnogi biciklisti misle da im nisu potrebne nikakve instrukcije, praksa ili pomoć iskusnih biciklista. Potrebni su vam itekako. Naročito ukoliko ranije niste vozili bicikl u gradskim uslovima i učestvovali u gustom gradskom saobraćaju. Prvenstveno se dobro upoznajte sa saobraćajnim propisima, a bilo bi idealno da u prvo vreme vozite svoj bicikl uz iskusnijeg biciklistu. Jednom kada steknete adekvatno iskustvo shvatićete u koliko ste se potencijalno opasnih situacija dovodili u početku.
 
 

2. Obavezno koristite 2 brave

 
Nadamo se da ovu lekciju niste naučili iz ličnog iskustva. Kada vidite da Vaš bicikl nije tamo gde ste ga ostavili, zapitaćete se da li ste ga uopšte zaključali, da li se neko šali sa Vama, možda ćete se čak zapitati i da li ste uopšte tog dana došli biciklom... nažalost najverovatnije ni jedna od ovih varijanti neće biti tačna. Jedna brava nikako nije dovoljna, dve takođe nisu garancija ali će lopovu zadati više muke i zahtevati više vremena pa je verovatnije da će lopov odustati. Naša preporuka je kombinacija U-lock ili KRYPTON brave za zadnji točak i lanca
 
 

3. Ne plašite se pucanja gume

 
Bicikliste početnike često brine pitanje šta će ukoliko im na putu pukne guma. Najbolje je da umanjite rizik kupovinom kvalitetnijih guma, a ukoliko ipak dođe do nezgode, dobro je da imate kraj sebe pribor za krpljenje i priručnu pumpu.
 

4. Smanjujte brzine pred semafor

 
Ukoliko do raskrsnice u kojoj treba da se zaustavite stignete u punoj brzini, sigurno znate koliko je teško ponovo krenuti, jer je potreban mnogo veći napor da pokrenete svoj bicikl dok se nalazi u većoj brzini.
 

5. Koristite proverene rute

 
Ukoliko ste biciklista početnik najbolje da pitate nekog iskusnijeg kojim rutama je najbolje, najbrže i najbezbednije da stignete do cilja. Birajte rute koje imaju biciklističku stazu, a ukoliko morate da vozite po kolovozu, kad god je to moguće birajte puteve sa manje saobraćaja.
 
 

6. Naučite ponešto o održavanju bicikla

 
Ovo ne znači da treba da postanete majstor ili serviser, ali pročitajte ili odgledajte nekoliko osnovnih uputstava na internetu, to će vam uštedeti mnogo novca, povećati bezbednost, a možda ćete pronaći i zanimljivim to što ćete znati malo više o tome kako vaš dvotočkaš funkcioniše.
 

7. Naučite pravila zaključavanja bicikla

 
Osim što smo naveli da uvek koristite 2 brave, postoji još nekoliko vrlo bitnih pravila. Bicikl uvek zaključavajte oko rama i predmeta za koji zaključavate bicikl. Drugu bravu stavite na zadnji točak. Najčešća greška je vezivanje samo prednjeg točka za držač bicikla. U tom slučaju, najverovatnije ća Vam od celog bicikla na držaču ostati samo prednji točak. Nikada ne ostavljate bicikl nezaključan, čak ni na minut! Ne spuštajte bravu blizu zemlje, na taj način lopovima olakšavate posao. Uvek skinite sve dodatke kada ostavljate svoj bicikl. 
 
 

8. Koristite pumpu sa manometrom

 
Da li ste znali da u većini slučajeva vaše gume nisu adekvatno naduvane? Pumpa sa manometrom omogućiće vam da brzo naduvate gume i postignete odgovarajući pritisak. Ovo u mnogome poboljšava vaš učinak i umanjuje rizik od pucanja gume.
 

9. Ne nosite donji veš ispod pantalona od likre

 
Ukoliko bicikl koristite za odlazak na posao ili lakšu rekreciju ovo se ne odnosi na vas. Ukoliko sa svojim dvotočkašem planirate duže staze i malo "žešći" tempo, doćićete u iskušenje da nabavite sebi i profi garderobu poput biciklističkih od likre. Klasična greška je da ispod ovakcih pantalona obučete donji veš. Jednostavno - nemojte :-)
 

10. Opustite se - dišite duboto i ne ljutite se

 
Pešaci će hodati ispred vas i usporavati vas, bez ikakvog nagovešaja skrenuće sa pešačke na biciklističku stazu, ostali biciklisti će pokušavati da pređu put na crveno, a vozači će vam svirati čak i kada sve radite po pravilima, ili će vas "iseći" bez razloga i najave. Kad god se to desi, imate izbor - iznervirajte se i nastavite vožnju nervozni i ljuti, ili udahnite duboko, po potrebi izbrojte do 10 i nastavite dalje. Mi vam preporučujemo ovo drugo, ne dozvolite da vam ružna iskustva pokvare uživanje u vožnji.