Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Arctic Post Road - Pakovanje bicikle za put na dalekom severu

Film Arctic Post Road dokumentuje avanturu Henne Palosaari i Samija Saurija u vožnji biciklom iznad Arktičkog kruga. Biciklistička ruta Arctic Post Road prati ostatke starog poštanskog puta Kopenhagen-Alta, počevši od padova nacionalnog parka Pallas-Illas u finskoj Laponiji i prolazi kroz gorje Finmark sve do Alte na Arktičkom okeanu.Ruta prolazi kroz područje divljine koje je tri puta veće od Belgije i jedno od poslednjih preostalih divljih područja u Evropi. Ovaj film za pakovanje bicikla od šljunka prikazuje lepotu i surovost ovog područja.
Prva dva kilometra drugog dana dala su utisak onoga što je pred nama na Arktičkom post putu – strme staze, stenoviti delovi i rastresiti pesak koji vas s vremena na vreme tera sa bicikla. To nas je usporilo, ali bilo nam je drago što smo se udaljili od puta, posebno jer smo bili nagrađeni neverovatnim ogromnim pogledom u svakom pravcu. Ruta je poznatija kao pešačka ruta, tako da su planinari pešačke staze Hetta-Pallas bili iznenađeni kada su videli dve devojke sa šljunčanim biciklima gore kako se voze grubim stazama, balansiraju na drvenim daskama i nose svoje bicikle preko stena.
Zaustavili smo se da uživamo u lokalnim poslasticama u kafiću u divljini i od lokalne gospođe saznali da nije bilo godine poput ove 60 godina, što je objasnilo zašto smo viđali pečurke gde god da pogledamo. U Heti smo popunili zalihe i doneli odluku da nastavimo da se vozimo rutom za brdski biciklizam iako smo čuli da će sledećih 25 kilometara biti teško. Glasine su se pokazale tačnim! Ne toliko zbog stena, koliko zbog nepreglednih močvara i močvara kroz koje nismo mogli da prođemo. Umorni i pomalo slomljeni, zaustavili smo se u kolibi u divljini na pola puta kroz deonicu da se odmorimo i preispitamo naše mogućnosti, ali sa obećanjem jake kiše u prognozi za koju smo znali da će samo pogoršati stazu, odlučili smo da nastavimo da jašemo.
Mislili smo da ima smeštaja u sledećem selu, ali kada smo stigli u Nakkala nije bilo znakova i bez telefonskog signala Google Maps nije bio od koristi. Bili smo umorni i počeli smo da osećamo hladnoću kada nam je konačno, vozač četvorocikla rekao da je vlasnik mesta gde smo se nadali da je na pecanju bez telefona i da je on jedini imao pristup ključu. Znajući da je sledeći smeštaj udaljen 13km u pogrešnom pravcu, odlučili smo da razapnemo šator na parkingu pešačke staze i tada je počela da sipa kiša koja je trajala celu noć.
Riders - Sami Sauri & Henna Palosaari
Cinematography & Editing - Mikko-Pekka Karlin
Graphic Design - Constanze Maier & Henna Palosaari
 
https://www.instagram.com/hennapalosaari/?hl=en
 
https://www.youtube.com/watch?v=2rQTak37jNs
 
https://www.facebook.com/henna.palosaari
 
https://www.facebook.com/groups/1573571039366570