Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Bez čega biciklista ne kreće na duži put?

Pre polaska na duže relacije, neizostavna je provera tehničkog stanja Vašeg dvotočkaša. Gume, lanac, kočnice - sve prekontrolišite. Ukoliko je ispravnost na zadovoljavajućem nivou, Vi puni energije, a vremenski uslovi povoljni - imate sve uslove za prijatnu vožnju. Ali, koje su to tzv. ne-krećem-na-put-bez-njih stvari?

Sedište

Jeste li čuli da se udobnost sedišta stiče danima provedenim na njemu? Reč je o tome da se telo navikava na vožnju, jačaju mišići nogu i leđa, a težište se prenosi na pedale. Tačno. Uzmite u obzir i činjenicu da nemamo svi istu konstituciju, težinu, isti stil vožnje - a to su parametri koji utiču na osećaj udobnosti. Nakon kupovine sedišta, potrebno je da prođe neko vreme da biste uživali u udobnosti. Takođe, sedištu trebate ispravno podesiti visinu, horizontalnu poziciju i ugao. Ali, ako ste odmah našli udobno sedište - imali ste puno sreće!

Svetla i kaciga

Da kaciga glavu čuva, to svi znamo. Da se svi u praksi ne čuvamo - i to znamo. Posebno na duže relacije ne krećite bez zaštitne opreme. Budite uočljvi i ostalim učesnicima u saobraćaju, prednja i zadnja svetla su imperativ!

Alat, rezervna guma i pumpa

Da biste bili spremni na (potencijalne) neprijatnosti na putu, bez najosnovnijeg alata za hitnu i brzu intervenciju ne krećite na put. U biciklističkoj torbici spakujte imbus, torx, krstak, alat za lanac, klasičan odvijač. Rezervna guma je takođe neophodna. Ponesite i pumpu, klasičnu ili mini prenosnu, izbor je na Vama. Ovako opremljeni znate da su manje šanse da Vam kvar upropasti vožnju

Osveženje i dodatna energija

Najbolje je da voda bude uvek pri ruci. Osveženje uvek godi, a hidrirano telo je spremnije na naporne vožnje. Banana ili energetska čokoladica dobro dođu kada je telu potrebno više enegije. A duže vožnje to, svakako, iziskuju.

Napunjen mobilni telefon i nešto novca

Ovoga biste se, sigurno, i sami setili.

Ovo su samo neki od predloga koji vožnju na duže staze mogu dosta olakšati i učiniti je prijatnijom. Važno je da i Vaš bicikl bude namenjen za duže relacije, a touring je najbolji za duža putovanja.

Sada Vam ostaje samo da uživate u vožnji.