Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Da li ste znali šta predstavljaju različite boje majice na Tour de France?

Tokom Tour de France trke, boje dresova označavaju različite uspehe, a aktuelni nosioci su dužni da nose majice tokom trke. Takmičar koji je na kraju etape ostvario plasman koji nosi određenu majicu je dužan da u sledećoj etapi nosi dati dres.

 

Žuta majica , na francuskom poznata kao maillot jaune, nošena je od strane lidera u ukupnom plasmanu i to je najvredniji dres. Žuta majica je prvi put dodeljena 1919. da bi se istakao lider trke. Žuta boja je izabrana zato što su stranice časopisa trke sponzora, L' Auto, bile žute.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zelena majica, na francuskom poznata kao maillot vert, dodeljuje se biciklisti sa najvećim brojem bodova u sprintu. Bodove za ovaj dres dobijaju vozači koji završe prvi, drugi, itd, na kraju svake faze.

 

 

 

 

 

 

 

Pobednik “King of the Mountain” nosi beli dres sa crvenim tačkicama (poznat kao maillot à pois rouges na francuskom), koji se obično naziva kao tačkasta majica. Iako je najbolji penjač prvi put proglašen 1933. kao "King of the Mountain", prepoznatljiva tačkasta majica nije uvedena do 1975. Boje su odlučili tadašnji sponzor, Poulain Chocolate, tako da odgovara popularnom proizvodu. 

 

 

 

 

 

 

Na Tour de France trci bela majica poznatija kao maillot blanc se dodeljuje najboljem mladom vozaču ispod 26godina.

 

Izvor: http://www.topendsports.com/events/tour-de-france/jerseys.htm