Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Dotegnite žbice posle kupovine nove bicikle

Kupili ste novu bicikl i zamenili ga starim. Više nema problema sa lošim ili pokvarenim delovima, sve je lepo utegnuti i bicikl "leti". 

To su simptomi koje dobijate kada kupite novog dvotočkaša ali ne treba zaboraviti na održavanje! Posle nedelju dana aktivne vožnje bilo bi dobro da bicikl odvozete do lokalnog servisera kako bi vam zategnuo i namestio žbice na točkovima.

Točkovi se uglavnom mašinski upertlavaju na neku srednju vrednost zategnutosti, ali mašina ne može da ih podesi na vašu kilažu ili stil voženja pa je zbog toga potrebna ova intervencija.

Kada su deca u pitanju, zatezanje žbica nije od krucijlanog značaja, ali kada vozač pređe kilažu od 70kg i više, pored prvog nameštanja žbica na novoj bicikli, obavezno jednom godišnje uradite ovaj servis.

Time ćete smanjiti rizik za pravljenje osmice, pucanjem žbica i pre svega brinete o svojoj sigurnosti tokom vožnje.

*Ako ste hobista i volite sami da održavate svoj bicikl, žbice možete nameštati pomoću alata za žbice:

Alat za žbice

One ne smeju bi ni jako utegnute - tvrde, a ni jako mekane - labave, morate pronaći svoju zlatnu sredinu kako bi one ipak mogle da "rade" ali u isto vreme da drže felnu pravom.

Što se tiče kvaliteta žbica, uvek birajte one ne rđajuće, od hrom molibdena ili sličnog ne korozivnog materijala, kao recimo MachPRO

mach pro žbice

 

Na Youtube postiji dosta "kako se zatežu žbice" pa koga interesuje neka pogleda.