Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Evropska Nedelja Mobilnosti

Европска недеља мобилности се на иницијативу Европске комисије, обележава од 2002. године, од 16. до 22. септембра. Град Панчево се придружио овој европској акцији joш прве године, а 2016. је био Златни учесник овог догађаја који се одржава у више од 2.000 градова Европе и у неколико градова ван европског континента. Ова манифестација представља кампању за промовисање алтернативних видова превоза, а у циљу што мање емисије отровних издувних гасова.

Тема овогодишње Европске недеље мобилности је “Мултимодалност” односно вишенаменост, а под слоганом: “Комбинуј и крћи се”! Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева ће Европску недељу мобилности и овога пута обележити низом акција и догађаја који имају за циљ афирмацију алтернативних начина кретања: пре свега бицикла,  али и јавног превоза, катамарана… и наравно, пешачења.

Манифестација под називом „Европска недеља мобилности у Панчеву“ који је осмислило Удружење грађана „Србија, мој дом“ из Долова – на овогодишњем Конкурсу за суфинансирање пројеката и пројеката-манифестација из области заштите животне средине, добило је средства у износу од 110.000,00 динара, а од Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе града Панчева. У складу са прихваћеним пројектом-манифестацијом, Секретаријат за заштиту животне средине ће овогодишњу европску еко-манифестацију обележити у сарадњи са Удружењем „Србија, мој дом“.

 

Програм Европске недеље мобилности у Панчеву

16.09.2018 (Недеља)
Вожња катамараном „Панука“ за децу из ОШ ,,Моша Пијаде“ из Иванова, с обзиром да је ова школа победник 4. циклуса еко-акције ,,Сакупи и уштеди- вреди“.

17.09.2018. (Понедељак)
Постављање бициклофона у три основне школе, тренажни бицикли који су пре две године преуређени тако да се окретањем педала могу допунити мобилни уређаји. Овај пројекат је дело професора и ученика Машинске школе Панчево, а на предлог Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе града Панчева.

18.09.2018. (Уторак)
,,Мали, а еко и безбедан“

Где: ОШ ,,Моше Пијаде“ Иваново
Kada: 12:20-14:00

Радионице за децу основношколског узраста под називом ,,Мали, а еко и безбедан“  у ОШ „Моша Пијаде“ у Иванову. Ова школа изабрана је из разлога што је овогодишњи победник 4. циклуса акције “Сакупи и уштеди – вреди” која је трајала током школске 2017/2018. године. На радионицама ће се ученици ближе упознати са појмовима: екологија, заштита животне средине, врсте возила јавног превоза, безбедног коришћења бицикала и основним правилима саобраћаја за бициклисте. За ученике од 1. до 4. разреда ће бити организован ликовни конкурс, док ће за њихове старије другаре од 5. до 8. разреда бити организован литерарни конкурс. Три првопласирана ученика у једној и другој категорији ће бити награђена.

 

19.09.2018. (Среда)
,,Мултимодалност“

Где: Техничка школа ,,23. мај“ Панчево
Предавање подразумева презентацију у виду слајдова и видео снимака како би се средњошколци ближе упознали са свим еколошким превозним средствима и начинима коришћења и комбиновања како би се до жељене дестинације дошло на еколошки начин. Како ће на предавању присуствовати будући млади возачи потребно је њима понудити алтернативу за путнички аутомобил и промовисати све предности алтернативних видова превоза јер се њиховим коришћењем смањује CO2, потреба за паркинг местима, бука, издувни гасови те се на тај начин чува и животна средина.

20.09.2018. (Четвртак)
Трибина ,,Одржива мобилност - мисли данас за боље сутра“
Где: Мала сала Градске управе града Панчева
Када: 10:30-12:30 сати

Ова предавања отвориће Весна Петковић-Боровница, заменица секретарке Секретаријата за заштиту животне средине, а након ње ће испред суорганизатора – Удружења „Србија, мој дом“ говорити Дејан Радивојев координатор манифестације.
Након њих прво предавање под називом “Одржива урбана мобилност” ће одржати Владимир Ђорић, доцент на Саобраћајном факултету у Београду који ће направити увод у одрживу урбану мобилност и представити појам одрживе мобилности и других појмова у овој области како би сви присутни боље разумели предстојећа предавања.
Клара Даниловић, саветница за урбанизам, становање и изградњу у удружењу Стална конференција градова и општина одржаће предавање под називом “Почеци планирања одрживе урбане мобилности у Србији”.
Након овог предавања присутнима ће се обратити мастер инжењер саобраћаја Дејан Радивојев, докторант на Факултету техничких наука у Новом Саду који ће одржати предавање на овогодишњу тему Европске недеље мобилности ,,Мултимодалност“ и представити све могуће комбинације алтернативних начина превоза. Основни циљ овог предавања је показати како до жељеног одредишта доћи коришћењем алтернативних видова превоза, а не путничким аутомобилом.
Шта је паметан град и примере паметних и одрживих градова приказаће Ана Митић Радуловић, лиценцирани архитекта и планер испред ЦЕУС-а (струковно удружење архитеката и планера посвећених мултидисциплинарном истраживању, иновацијама и развоју).
Car:go-иновативност на делу је тема наредног предавања коју ће одржати представници стартапа Car:go. Они ће представити свој пројекат и представити какве су проблем до сада имали као и своје планове у будућности.
Удружење паркиралишта Србије тренутно спроводи пројекат ,,Аутомобил паркирај, околину сачувај“. Они ће представити свој пројекат и осврнути се на то колико нам је важно да сачувамо животну средину и да аутомобил користимо искључиво у случају када је то неопоходно.
Модератор ће бити Драгана Ристић испред удружења Србија, мој дом.

21.09.2018. (Петак)
,,Бициклиста и здрав - то је права ствар“

Где: Плато Градске управе града Панчево
Када: 16:00-18:00 сати

Ова радионица под називом ,,Бициклиста и здрав – то је права ствар“ треба да истакне бицикл као превозно средство за кретање по граду и да истовремено забави децу учеснике који ће полигон прелазити савлађујући различите препреке на полигону, на платоу испред Градске управе, од 16.00 до 18.00 часова.

22.09.2018. (Субота)
,,Возим бицикл и светлим у мраку “

Где: Бициклистичке стазе у Панчеву

Како би бициклисти били безбеднији у саобраћају у ноћним условима у сарадњи са Агенцијом за саобраћај града Панчева традиционално ће на три места у граду бициклистима бити дељена светлосна сигнализација за бицикле.

Секретаријат за заштиту животне средине ГУ града Панчева,  Агенцијa за саобраћај града Панчева и Удружење грађана „Србиај, мој дом“, захваљују свима који ће подржати Европску недељу мобилности, не само коришћењем алтернативних видова превоза, већ и својим присуством на побројаним догађајима.