Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Grupa Kobra

Grupa Kobra je nastala  2007 godine, kad su se članovi ugašenog karate kluba Kobra skupili da urade nešto za svoju zajednicu. I malo po malo su uspeli da u Donjoj Toponici, na mestu divlje deponije, koju su očistili, naprave park. Obnovili su Dom kulture u tom selu. Sada je tamo i biblioteka, folklor za najmlađe, besplatan internet, stoni tenis, stoni fudbal, pikado, penzioneri mogu da igraju šah....To je nešto što drži zajednicu skupa. Mi smo se odlučili da im posvetimo blog ne samo zbog gorepomenutog i činjenice da ove godine slave jubilej od 10 godina postojanja, već zbog činjenice da su svoj aktiivzam vezali i za dvotočkaše.

Predsednik udruženja, MIlan Stojiljković i Milan Živković, član su krenuli sa obilascima okolnih mesta i delovanjem po mesnim zajednicama.
"Obilaske vršimo isključivo biciklama i cilj nam je pored rekreacije i upražnjavanja zdravog životnog stila i upoznavanje sa našom prelepom zemljom i mestima za koje nismo ranije znali ili smo samo za njih čuli. Takođe i upoznavanje sa divnim ljudima na koje nailazimo. Prvo smo krenuli biciklama, pa sam 2015. godine imao pešačke avanture, a onda u 2016. ponovo pedalanje, tako da zaključno sa ovom godinom smo obišli 28 opština u centralnoj i jugo-istočnoj Srbiji" kaže nam Milan. Na pitanje koliko je kilometara pređeno - " Kilometre smo prestali da brojimo kako su se nizali i nizali, tako da je sada to više od 3000 km"

Pitali smo Milana i kako su uopšte došli na ovu ideju?
"U svet biciklizma smo krenuli potpuno spontano. Nismo imali nikakvu ambiciju, ali kako smo prelazili kilometre bili smo sve opušteniji. Hteli smo da pobegnemo od stvarnosti, a ispostavilo se da smo upravo kroz biciklizam ušli u stvarnost još dublje“, objasnio nam je.

2011 godine, Milan je radio kao popisivač po mestima u okolini Niša. To je, naravno, obilazio biciklom. Pošto je sreo mnogo zanimljivih ljudi i priča, rodila se ideja za knjigom. Tako smo dobili tokom 2015 godine knjigu "Popisivač Na Točkovima". "Pokušavao sam da nađem nešto lepo u tom poslu, a to su upravo bili ’biseri’, razne anegdote i primere dobre prakse koje sam prikupljao na terenu. Krenuo sam da šerujem sve to na tviteru pod nalogom Popisivač i video sam da se to ljudima dopalo. Kada sam krenuo da se bavim biciklizmom prikupljao sam razne priče i shvatio da to može da preraste u knjigu."

Grupi Kobra želimo još mnogo mnogo kilometara i rešenih projekata. Detaljnije o njima možete pronaći na http://www.grupakobra.rs
A svima koji ovo čitate, ova priča može poslužiti kao inspiracija da se ljubav prema vožnji i koristan rad mogu sklopiti u jednu lepu priču.