Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Kako izmeniti točak

Ovo je za rubriku "Verovali ili ne", gospoda iz kompanije Softwheel su pronašli način da revolucionarno izmene jedan od najstarijih izuma od kad je čoveka. 

Pisane i fizičke tragove prvih točkova imamo još od 4500 hijadite godine pre nove ere, i do danas je pretrpeo određene izmene, uglavnom u poslednjih 150 godina(materijal izrade, dodavanje pneumatika), dok mu je namena suštinski ostala ista. Vekovima je udobnost prilikom vožnje zavisila od ravnine samog druma kojim se vozimo, dok je amortizacija tih neravnina predstavila svojevrsnu tehnološku inovaciju i pomogla u bržem i udobnijem prelaska sa tačke A do tačke B. Amortizeri su po pravilu bili blizu samog točka, da li na osovini ili ramu, da li su hidraulični, mehanički...sve su to nijanse koje imaju za funkciju da amortizuju i priguše vibracije i ublažuju udarce. Ali amortizer u samom točku?!?

Upravo to nam stiže iz Softwheel-a, amortizer koji se nalazi unutar samog točka, a koji se prilikom vožnje na ravnom terenu ponaša kao kruta vila, bez suspenzije, dok se pri vožnji na grbavom terenu jednostavno prilagodi i kompresijom ublažava neravnine. Ideja je da se to radi uz pomoću 3  međusobno povezane suspenzije, koje imaju izuzetno brz "trzaj" , i pritom istovremeno reaguju. Reagujući zajedno i istovremeno mogu da ublaže i veći broj i teže prepreke, što opet utiče na kvalitet i brzinu same vožnje. A opet čim se prepreka pređe, vraćaju se u prvobitan kruti položaj.

Svi smo u školi učili Njutnove zakone. Treći Njutnov Zakon glasi da svaka akcija ima svoju reakciju. Svaka prepreka na koju naiđemo utiče na tok naše vožnje, pa sve krute vile trpe mnogo veću silu. Sa ovom vrstom suspenzije sama sila koju bicikla trpi ostaje unutar samog točka koji je ublažava, absorbuje i prenosi mnogo manju trpnu silu na sam ram ili samog vozača. Naravno i sama felna je prilagođena tako da pruža maksimalnu podršku amortizerima i dovoljno je čvrsta da može da podnese sve prepreke.

<

Za sada su proizvodnjom pokrili bicikliste, automobile i invalidska vozila sa vojim linijama Fluent, Enduro i Acrobat, gde svaka linija ima još svojih podproizvoda, u zavisnosti od načina proizvodnje i primene.
Njihov zvaničan sajt možete pronaći na adresi http://softwheel.technology
Da li vam ovo deluje kao dobra ideja?