Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Kućni Biciklizam

Ostati u formi i tokom zime je ne samo odlična priprema za sledeću sezonu već i zdravsteni imperativ. Kako je zimi vazduh gušći, samim tim organizam dobija i više kiseonika, pa je ovim i savršen bazni period kako biste se pripremili za sledeću sezonu i sprečili povrede i upale. Za one kojima sneg ne može ništa, najbitnija je samo topla oprema, dobre gume i volja, a za one manje sklone egzibicijama, imamo savršen predlog, Sobni bicikl.

 

Sobni bicikli su veoma korisni ljudima koji imaju problem sa kolenima i leđima. S obzirom da je veći deo težine tela na sedištu bicikle, stres na kolenima je manji. Zato je bitno da sedište bude udobno, posebno pri vremenski dužim treninzima.

Pre početka svakog treninga bitno je zagrevanje kako bi izbegli neželjene povrede, koje su uvek moguće. Na kraju treninga je veoma poželjno da se polako "odgrejemo" tj. da nastavimo okretanje pedala sa minimalnim intezitetom.

Sam Trenig možemo svrstati u dve vrste:

  • Aerobni
  • Intervalni

Nakon zagrevanja najbolji način da napredujemo i da istopimo masne naslage, posebno za početnike, je da vežbamo 20 - 30 minuta sa 65% od maksimalnog srčanog ritma. Ovo je veoma dobro zato što 30 minuta vežbe sa 65% srčanog ritma topi oko 300 kalorija. 300 kalorija je dovoljna potrošnja da se ne bi više gojili. Imajte na umu da ako niste postigli nivo da trenirate sa 65% srčanog ritma, trenirajte sa manjim ritmom ali vremenski duže. Npr. ako trenirate sa 50% srčanog ritma znači da bi trening trajao 45 minuta.

Intervalni trening je takođe dobar način za skidanje masti. Ovo podrazumeva serije intezivnih napora sa intervalima sa slabijim naporom. Postoje istraživanja koja kažu da ovaj vid treninga može da sagori tri puta više masti za duplo manje vremena nego aerobni trening.

Međutim, za one koji se ne mogu odreći svoga dvotočkaša ni zimi, a žele da zadrže komfor i toplinu doma, naša topla preporuka je Trenažer za biciklo. Trenažer je sprava koju pričvršćujemo na zadnji točak bicikle. Omogućava stabilnu vožnju u mestu i može se naći u nekoliko varijacija u zavisnosti od principa na kojem radi:

Vazdušni Trenažeri (Koriste ventilator koji stvara otpor), Magnetski (stvaraju otpor pomoću magneta), Trenažer sa fluidom (koriste propeler koji se vrti u gustoj tečnosti) i virtual Reality trenažer (simulacija prave vožnje).

Izbor je na vama, u zavisnosti šta više preferirate, a Zimu svakako ne treba proglasiti dosadnim periodom kada su svi depresivni i letargični, već je ispuniti aktivnostima koje će učiniti čuda vašem raspoloženju, bitno je samo da se pedala.