Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Novi standard za parkiranje bicikla Ultrecht Holandija Staro VS Novo

Nedavno sam otišao u Utreht u Holandiji. Moj um je još uvek malo preplavljen onim što sam video, pa sam uprkos kašnjenju jednostavno morao ovo da objavim. Sa zdravstvenim upozorenjem. Dok ovo pišem, imam osećaj da će se svi „normalni“ ljudi koji otkriju ovaj blog zapitati kako se neko može oduševiti parkiranim biciklima.
Sve što mogu da kažem u svoju odbranu je da sam veći deo svog života proveo kao biciklista i poslednjih 15 godina u promociji biciklizma. Scena na stanici u Utrehtu važi za izuzetan trenutak, još uvek razmišljam o tome tri nedelje kasnije. Dakle, možda ne objavljujem 50 fotografija parkiranih bicikala, ali moram da podelim.
U Utrehtu sam video more bicikala. U stvari, nisam, video sam okean bicikala. Vizuelni uticaj ovih zidova mašinerije na pedale oslikao je sliku u mom umu koju je teško otpustiti.

 
Izašao sam sa stanice i video parking za bicikle. I parking za bicikle. I više parkinga za bicikle. Već sam video holandske, danske i flamanske železničke stanice. Video sam višespratni biciklistički park sa 6000 bicikala u Amsterdamu. Ali nikada nisam video nešto slično broju bicikala oko stanice u Utrehtu.
Bio sam toliko zapanjen da sam odlučio da počnem na jednom kraju i koliko mi je vremena trebalo da hodam do drugog kraja jer nisam mogao da podnesem na drugi način. Šest minuta. Dovoljno je rekao. Ovde moramo da merimo parkiranje bicikla u minutama hoda.
 
Dozvolite mi da objasnim pozadinu ovih utisaka.
Pošto je većina mog rada podrška zemljama i grupama u kojima je svakodnevni biciklizam težak, moja putovanja u Holandiju su zapravo prilično retka, uprkos njenoj blizini Belgiji. Ovo mi je bio prvi put u Utrehtu. To je samo po sebi gotovo nemoguće, gde god da krenete na međunarodnu biciklističku scenu čini se da je neko iz Utrehta. To je dom Holandskog biciklističkog saveza, Fietsersbond, tako da mnoge moje kolege dolaze odavde, ali tu je i gradsko osoblje, regionalno osoblje Utrehta, univerzitetski akademici koji studiraju biciklizam i biciklistički konsultanti, tako da Utreht dobija mnogo izloženosti i pojavljuje se u mnogo studijskih putovanja. Drugi blogeri su lirični o tome. Tako da sam osetio da to treba da znam.

Utreht sebe može nazvati jednom od „prestonica“ holandske biciklističke kulture sa neverovatnih 50% putovanja u unutrašnjosti grada biciklom i 30% ukupno. U populaciji od oko 300.000 to je pakleno mnogo biciklista. Sam centar grada je bio divan, pospano je oživljavao na prolećnom suncu.
 
Izgled novog parkinga video
 
https://www.youtube.com/watch?v=aVuUX32PYEI
 
Parking za bicikle - 800 metara nosača za bicikle u Utrehtu (pre izgradnje modernog parkinga za bicikle)
 
https://www.youtube.com/watch?v=dfQsFgc3Xt0
 
Tekst preuzet iz časopisa  https://idonotdespair.com/