Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Rock Shox amortizeri deo 3.

Zašto je bitno da vaša bicikla poseduje amortizer? Prvo ćete se setiti da oni služe za ublažavanje rupa i neravnina na putevima, da to je tačno, ali ujedno štite i vaše zglobove na rukama.

Ako već kao mladi vozite bicikl sa amortizerima, štedite svoje zglobove i time smanjujete šansu za reumom u starosti. To su stvari koje se ne osete odmah ali su ulaganje u budućnost. Amortizeri vam takođe mnogo pomažu u sigurnosti na putu.

RockShox je kompanija sa najviše kategorija u SRAM porodici. Na žalost jedino je prva kategorija amortizera DART dostupna prosečnom srpskom vozaču zbog svoje cene.

Vila DART 1 DART 2 i DART 3 se mogu opisati kao: 1. Ako nemate amortizer, 2. ako planirate offroad vožnje, 3. solidna vila za početak ozbiljnije vožnje po neravnim predelima, trke po planinama i sl.

Sve ostale kategorije, a ima ih 18 su vile sa višim cenama. Možete ih pogledati na zvaničnom sajtu.

Bitno je da pre kupovine vile proverite da li će odgovarati vašem ramu po dimenzijama i jer se montiraju sa 'A-Head' (Threadless) sistemom.

RockShox kombinuje 3 sistema amortizacije, ulje, vazduh, i opruga. A većina vila može i da se 'zaključa' odnosno da se isključi amortizacija ili da podešavate tvrdoću-mekoću, brzinu vraćanja u nulti položaj.