Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Saveti za konzerviranje bicikle u zimski san

Mnogi odlučuju da prestanu da voze bicikl kada zahladi, krenu kiše i dođe zima. To je zasebna odluka za svakog vozača i treba je poštovati.

Ono o čemu ću danas da piőem je jedan od načina kako pravilno da odložite bicikl u podrum, tavan ili garažu a da bude spremna na proleće.

Čišćenje

Možda najdosadniji deo oko održavanja bicikle ali i to mora nekad da se uradi. Bolje je sada dobro očistiti nego kada se prašina i blato od predhodnih vožnji stvrdnu preko zime. Krpom i mlakom vodom prebrišite ram i felne. Zatim suvom krpom pokupite ostatak vode. Sredstvom za čišćenje bicikle ćete mu dati ponovo originalni sjaj, ako je boja u dobrom stanju.

Lanac skinite i potpoite u razređivač ili u sredstvo za čišćenje lanca, ako on nema kariku za brzo skidanje natopite ga četkom za farbanje i prebrišite kasnije suvom krpom.

Kada je lanac potpuno suv i čist podmažite ga uljem za lanac, ali ne previše. Okrenite pedale u nazad kako bi se ulje ravnomerno rasporedilo.

Očistite menjače i točkiće menjača, tamo se uglavnom nahvata tvrđa masnoća. Obratite pažnju i na zubčanike, dobro se čiste starom četkicom za zube.

Podmazivanje

Sve pomerajuće delove, šrafove koji stežu sajle, krajeve bužira naprskajte teflon sprejom. Sav višak koji iscuri sa strana obrišite krpom.

Gume

Gume ispumpajte na recimo 2 bara, to je dovoljan pritisak da lepo prezime. Ko ima glicerina može da ih namaže. (glicerin se nabavlja u autopraonicama ili apotekama).

I na kraju pokrite bicikl starim ćebetom, čaršafom ili ceradom, šteta je da se uprašnjavi kada smo ga ovako lepo sredili.

Slobodno dodajte u komentarima vaše savete.

One koji voze bicikl tokom cele godine kao mi u Totalbike-u podsećamo da stave blatobrane ;)

blatobrani

Povezani tekstovi: