Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Spuštanje niz stepenice na mountain bajku - ova 4 saveta ne smete ignorisati!

Koliko puta ste gledali kako talentovani fristajleri izvode neverovatne trikove i skokove i ostajali bez reči? Koliko puta ste želeli da postanete jedan od njih? TotalBike Vam pomaže da ostvarite svoje snove i zato Vas danas učimo kako da savladate silaženje niz stepenice na Vašem mountain bajku.
Vožnja po stepenicama može biti izuzetno zabavna, ali vrlo je bitno svaki korak odraditi pravilno i oprezno kako ne bi došlo da pada ili povrede. Dok ne steknete određeni nivo sigurnosti, počnite sa manjim brojem stepenika. Kako budete napredovali, polako povećavajte njihov broj. A sada, počnimo sa učenjem!

1. Vodite se pogledom. Dok prilazite stepenicama, usmerite pogled ka njihovom početku i krećite se prema toj tački. Kada stignete do nje, pogled usmerite prema podnožju stepenica, a zatim prema onome što Vas očekuje nakon spuštanja. Vrlo je bitno da Vaše telo i bicikl prate Vaš pogled. 

 

2. Kontrolišite brzinu. Ukoliko se budete kretali presporo, nećete moći da zaustavite odskakivanje, a ukoliko se budete kretali prebrzo, izgubićete kontrolu. Najbolje je početi sa brzinom kojom inače hodate. Pri kraćim spuštanjima kontrolišite brzinu laganim pritisckom na zadnju kočnicu, dok pri onim dužim i spuštanjima sa skretanjem koristite i prednju i zadnju. 

 

3. Prebacite težište na pedale. Dok budete prilazili stepenicama, oslonite se na pedale umesto na sedište i volan. Kada dođete do samih stepenica, ispružite ruke i težište prebacite u nazad. Na taj način nećete opteretiti volan i samo spuštanje će Vam biti znatno olakšano. 

 

4. Opustite udove i glavu. Kada Vam je telo zgrčeno, svaka naredna stepenica će Vas sve više izbacivati iz ravnoteže. Zato, umesto da se opirete poskakivanju, opustite svoje telo i dopustite mu da amortizuje udarce.

 

Kako biste što bolje razumeli ova uputstva, preporučujemo Vam da pažljivo pogledate sledeći video.

 

Sa ovim zaključujemo današnju lekciju, a na Vama je samo da nađete odgovarajuće stepenice i počnete da vežbate!