Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Truvativ i priča o HammerSchmidt pogonu deo 4.

Četvrti član SRAM familije je Truvativ. Ova linija je specijalizovana za pogone i sve što ide uz njih, pedale, patrone za srednji pogon, lule volana, volane i šipke sedišta.

Veliki izbor pogona i volana im pomaže da se svrstavaju u svetske vodeće brendove. Njihov tim stručnjaka se trudi da svake godine izbaci neku novinu, patent ili potpuno novu seriju proizvoda.

Za sada je ceo program podeljen u 10 kategorija a za početak ozbiljnog bavljenja biciklizmom predlažemo Hussefelt seriju. Kada osetite razliku posle slabijih pogona, lako ćete preći na recimo XX ;)

Ovde možete pogleda sve tehnologije koje se koriste u proizvodnji Truvativ komponenti.

 

Pogon HammerSchmidt

... ima samo jedan lančanik (zubčanik - šajbnu), nije mu potreban klasičan menjač, a sajla ulazi direktno u pogon.

Zanimljivo kod Truvativa je to što se pogoni HammerSchmidt baziraju na funkcionisanju menjača na automobilu.

Celokupan proces menjanja brzine, a ima ih dve, se odvija unutar samog pogona pomeranjem unutrašnjih zubčanika.

Rekli smo da postoje samo 2 brzine, prva je 1:1 što znači da ukoliko okrenete jedan krug pedala i i zubčanik će se okrenuti jedan ceo pun krug. A ako podesite drugu brzinu posle jednog kruga pedala zubčanik će se okrenuti 1.16 puta (overdrive).

Ovaj sistem menjanja brzina vam omogućava promenu prenosa i pod punim opterećenjem, što je jako bitno za vožnju po planini, naročiti u brzim promenama uspona i nizdbrdica. Osećaj je super kada shvatite da ne morate okrenuti pedali da bi promenili brzinu!

Video ispod će još vernije prikazati sam način funkcionisanja HammerSchmidt pogona:

Pored visoke cene trenutna mana ovih pogona je i cena koštanja servisa ako se nešto pokvari. Potrebno je da prođe vreme kako bi ovaj sistem zaživeo ali tako je sa svim novim stvarima.

To bi bilo to što se tiče predstavljanja SRAM kompanije, pričali smo direktno o SRAM-u, o Avid kočionim sistemima, o RockShox suspenziji i danas o Truvativu.