Totalbike bicikle i delovi za bicikle

U kojim se državama bicikl najčešće koristi?

Svi ljubitelji biciklizma se slažu u jednom- sa biciklom se može uvek i svuda stići. Dobar za rekreaciju, ali i vrlo koristan kao sredstvo za prevoz- bicikl je koristan mnogima. U nekim delovima sveta je gotovo deo tradicije, i sasvim je sigurno da se sa njim mogu videti mnogi lepi predeli pored kojih bismo neopaženo prošli da ne vozimo biciklom.

Koliko se bicikl koristi širom sveta i gde je najčešće prevozno sredstvo?

Predstavićemo vam pet zemalja gde su bicikli najpopularniji.

 

1.Holandija

Na ubedljivom prvom mestu nalazi se Holandija. Zemlja lala, vetrenjača i bicikala. Ukupan procenat korišćenja bicikli u ovoj zemlji iznosi 89.1%, a po statistici, 27% ukupnog prevoza na godišnjem nivou se obavi biciklima.

Što se prodaje tiče, godina 2009-ta je bila najunosnija, jer je tada prodato oko 1,3 miliona bicikala po prosečnoj ceni od 714 eura. U Amsterdamu postoji više od 400km biciklističkih staza, i on nosi titulu grada sa najviše biciklista na celom svetu. Velika upotreba bicikala dovodi do manjih gužvi u saobraćaju, nego što je slučaj u drugim državama. Samim tim, dolazimo do zaključka da je i stepen zagađenja niži, a stanovništvo zdravije.

Da nije sve tako sjajno u Holandiji, govori i podatak da se svaki peti bicikl ukrade. To je jedan veći problem sa kojim se susreću Holanđani. Po statistici, u odnosu na broj prodatih bicikala, procenat ukradenih iznosi 20%.

 

 

2.Danska

Vlada ove države putem kampanja, kontinuirano radi na povećanju svesti stanovnika o zdravom životu. Promocija upotrebe bicikla kao jeftinijeg, zdravijeg i ekološki prihvatljivijeg prevoznog sredstva je svakodnevna, a tome u prilog govori i  činjenica da se u Kopenhagenu bicikli dnevno iznajmljuju potpuno besplatno turistima i žiteljima Kopenhagena. U ovom gradu, 37% građana svakodnevno vozi bicikl, a ukupan procenat korišćenja bicikala iznosi 80%

 

3.Nemačka

O bezbednosti biciklista u Nemačkoj se vodi jako puno računa. Na teritoriji cele države postoje mesta za bezbedno parkiranje biciklista, a razumevanja i tolerancije prema biciklistima ne manjka. Gotovo da svaka porodica ima bar jedan bicikl, a ukupan procenat korišćenja bicikala je 75.8%. Prosečna pređena kilometraža po osobi iznosi 0,9km dnevno.

 

 

4.Švedska

Po prodaji bicikala- Švedska prednjači, a što se procenta korišćenja tiče, on iznosi  63.7%. Ne samo da svako domaćinstvo u Švedskoj poseduje bicikle, nego porodice imaju više modela, u zavisnosti od godišta i potreba ukućana. Prosečna kilometraža po osobi je 0.7 km.

 

 

5.Norveška

Sa brojem stanovnika od oko 5.000.000 i sa brojem bicikala od oko 3.000.000, možemo zaključiti da su bicikli veoma zastupljeni u životima Norvežana. Procenat korišćenja bicikala u Norveškoj iznosi 60.7% Poput Švedske, i Norveška je veoma poznata po prodaji bicikala. Nažalost, krađe su vrlo česte, ali vlasti u Norveškoj rade na smanjenju ove pojave.

 

 

 

Kao što vidimo, razvijene ekonomije teže ka jeftinijem i ekološki prihvatljivijem prevozu. Zato dragi naši biciklisti, ako bar jednog “nebiciklistu” preobratite u jednog od nas, smatrajte da ste ispunili svoju misiju i da smo svi zajedno korak bliže ka zdravijem i boljem životu.