Totalbike bicikle i delovi za bicikle

VODIČ ZA KUPOVINU KACIGE: Kako izmeriti obim glave?

Danas uz TotalBike naučite kako da pravilno izmerite obim glave i kako da odaberete odgovarajuću kacigu za sebe ili dragu osobu.

 

MERENJE OBIMA GLAVE

  • Uzmite krojački metar i obmotajte ga oko glave na oko 1cm iznad obrva. Vrlo je bitno da metar bude na istoj visini oko cele glave. 
  • Ukoliko nemate krojački metar, na isti način glavu izmerite parčetom kanapa ili konca, a zatim dobijenu dužinu izmerite lenjirom.
  • Ukoliko kacigu kupujete nekome kao poklon i ne možete tražiti da im izmerite glavu kako ne biste upropastili iznenađenje, možete izmeriti unutrašnjost kacige ili kape koju inače nose. 

 

VELIČINA GLAVE

Ukoliko nemate ni metar, ni lenjir, možete iskoristiti tabelu ispod. Na njoj je prikazan uobičajen obim dečje glave u određenim godinama, ali treba napomenuti da je svako dete individualno i ne mora se uklopiti u te mere, tako da je merenje obima najbolji i najsigurniji način da odaberete pravu veličinu!

 

VELIČINA KACIGE (XS, S, M, L ili XL?)

Ne postoji standard kada je u pitanju veličina kacige, tako da različiti proizvođači najčešće imaju i različite veličine. Najveći broj proizvođača se uklapa u tabelu veličina ispod, ali najbolje je ipak izmeriti obim glave i tako odabrati pravu veličinu.