Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Vožnja bicikla u trudnoći

Budite oprezne u vožnji

Sve dame koje uživaju u okretanju pedala, sigurno su bile u nedoumici da li je njihovo uživanje u vožnji bezbedno. Nedoumica je opravdana, ali morate znati da nije nužno da se odreknete jedne od vaših omiljenih aktivnosti.

Tokom trudnoće poželjno je da budete aktivne, ali uvek osluškujte svoje telo i ako osetite bol ili nelagodu-vožnju bicikla ostavite za kasnije.

Ako je verovati istraživanjima sa Mičigen Univerziteta u SAD, buduće mame koje tokom trudnoće redovno vežbaju, imaju lakši porođaj i dobrog su raspoloženja tokom trudnoće. Kako je vožnja bicikla jedna dobra vežba za celo telo i duh, poželjno je da što više vremena provedete na svežem vazduhu, lagano okretajući pedale.

 

 

Do koje nedelje trudnoće je vožnja  bezbedna?

Uživanje u prirodi i vožnji je preporučljivo sve dok se vi osećate prijatno, i dok ste bez tegoba. Kako svaka trudnica ima drugačije potrebe, zdravstveno stanje i nivo kondicije, lekari preporučuju intenzitet fizičkih aktivnosti u skladu sa vašim zdravstvenim stanjem.

 

U vožnji možete bezbrižno da uživate, samo vodite računa o tome da vozite sporijim tempom, i da relacije ne budu predugačke. Vožnja po nezgodnom i neravnom terenu može da poveća mogućnost padova.

 

Lekari ne preporučuju vožnju posle dvadesete nedelje trudnoće. Kako trudnoća odmiče, samo upravljanje biciklom biva teže, i postoji veća mogućnost od gubitka ravnoteže.

 

Saveti za buduće mame

 

-Vozite laganijim tempom i ne forsirajte se previše. Umerena vožnja će prijati i uvek imajte na umu da su bol ili nelagodnost prvi pokazatelji da je pauza pravo rešenje.

 

-Vožnja u društvu je preporučljiva. Na duže relacije ne biste trebali da se upustite sami, a mobilni telefon je obavezan.

 

-Obratite pažnju na put, jer se neretko dešava da neke životinje prelaze put kojim se krećete i, da biste bile bezbedne i da vas ništa ne bi uplašilo, gledajte ispred sebe.