Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Zimske radosti za celu porodicu

Zima, zima e pa šta je, omiljeno godišnje doba svih mališana samo što nije. Ako imate malo dete, to ne znači da morate da se odreknete boravka na planini ili jednostavnog odlaska u park zimi, dobro ga pripremite za boravak na snegu i počnite da osmišljavate aktivnosti kojima ćete ga zabaviti u zavisnosti od njegovog uzrasta. Ukoliko se ipak odlučite za planinu, najbitnije je voditi računa o nadmorskoj visini, pošto mala deca ne mogu da se naviknu na razređen kiseonik, stoga se deci do godinu dana preporučuje boravak do 1000m, a deci od 12 do 18 meseci do 1800m visine. 

Prvi sport na snegu sa kojim se deca susreću je naravno sankanje. Počinje još u uzrastu u kojem dete stabilno stoji i sedi, ali nije potrebno i da hoda. U tom periodu, koji traje do treće godine, je potrebna veća angažovanost roditelja, koji najćešće vuče dete po ravnom, a kasnije na padinama i sedi iza deteta.

Večita enigma, da li izabrati drvene ili plastične sanke zavisi samo od vas i vaših preferencija. Neka naša preporuka je da bi najmanjima najviše odgovarale plastične, pošto imaju i naslon i zgodne su za vuču, dok bi drvene mogli doći kasnije, kako bi se i roditelj i dete spuštali niz breg. Klisko je savršen za decu koja su već malo starija i kojoj ne treba pratnja roditelja, pošto je lagan, lak za pakovanje, povoljan i deca ga vole.

Kakav god izbor napravili, najbitnije da se zabavite sa svojim detetom, da ga naučite da voli sneg i da uživa u snežnim čarolijama. Osim što ćete se zajedno zabaviti, vaše dete će udisati svež, čist vazduh, angažovati mišiće, zbog otežanog kretanja po snegu i uživati u lepoti zimskih pejzaža.