Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Znate li kako je nastao bicikl?

Volite da se vozite, samo da je napolju bez leda i kiše i Vi ste spremni za vožnju! Jeste li znali ko je prvi dobio ideju da napravi nešto što mnogim ljudima pruža zadovoljstvo, a i olakšava dosta toga­? I dok Vi jurite, znajte da se nekada to nije moglo...

Preteča današnjeg bicikla je bio izum od drveta, koji je više potsećao na veliku igračku, nego na prevozno sredstvo. Izum se vezuje za 1970-tu godinu, i iz perspektive današnjih biciklista, ta sprava je bila vrlo robusna i nije bila praktična za vožnju.

Nastavak priče je u 1815.godinu. Naime, u Indoneziji se tada dogodila snažna erupcija vulkana Tambora, koja se i danas smatra najvećom erupcijom ikada. Vulkan je lišio života oko 85000 ljudi. Kako su sa ljudima stradale i životinje, a među životinjama i konji, prvi bicikl nije služio za zadovoljstvo, nego je bio zamišljen kao sredstvo koje bi ljudima olakšalo transport i pomoglo oko poslove koje su nekada konji i ostale životinje radile.

 

''Draisina''

Nemački baron, Karl von Drais, modelirao je prevozno sredstvo iz 18-og veka. Izum se sastojao od dva točka, smeštena ispod sedišta i volana. Pokretao ju je vozač, koji se nogama odgurivao od tla i na taj način dostizao brzinu od čak 15km/h!

Tako velika brzina je bila inspiracija za naziv mašine-„laufmaschine“, ili prevedeno na srpski „trkačka mašina“.

Često se trkačka mašina nazivala i „draisina“, po grofu, razume se. Kako su ljudi skupili hrabrost i naučili da balansiraju dok su im noge odvojene od tla, tako su i Englezi i Francuzi počeli da proizvode unapređene verzije draisine.

 

 

 

''Penny-farthings'' 

Velika poboljšanja su postignuta dodavanjem pedala i zupčanika,  zatim je došlo do ideje da se poveća brzina i udobnost pri vožnji. Kako su godine prolazile, izmišljeni su i  

upečatljivi modeli nazvani „penny-farthings“. Ogroman prednji i vidno manji zadnji točak. Ne toliko udobni, koliko popularni, ti modeli su bili vrlo traženi.

Vremenom, razvoj tehnike je učinio svoje, pa su pravljeni udobniji, brži i sigurniji modeli.