Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Vrste pedala - kako odabrati pedale?

Pedale uopšteno možemo podeliti u sledeće kategorije:

  • ravne pedale (takozvane flat)
  • SPD (clipless)
  • kombinovane (kombinacija SPD/ravne)
  • klipserice

Ravne pedale

Mogu se videti na 99% bicikala u gradu ili na biciklama namenjenim downhillu. Reč je o običnoj ploči na koju se stavi stopalo (naravno pojednostavljeni modeli). Jedna od prednosti ovih pedala je ta da se noga lako da pipremiti za pad, za razliku od klipserica. Negativna strana je ta da ne prenosi snagu tako dobro kao klips pedale.

Vrste ravnih pedala

Ravne klasične pedale: Ekstremno popularne na starim pony biciklama. Mačije oko napred, mačije oko pozadi, metalna osovina u sredini, kontaktna površina ravna, bez rupa i u komadu. Standardan oprema za sve bicikle proizvedene pre 1990.

Plastične MTB ravne pedale: Ove pedale dolaze naglom popularnošću MTB-a. Reč je o običnom obrađenom komadu crne plastike, Površina ovih pedala je lagano nazubljena kako cipela ne bi klizela.

Metalne MTB ravne pedale: Nalazimo ih na pravim MTB bicikliama niže ili srednje klase. Identične su plastičnim MTB pedalama samo što su napravljene od metala.

BMX ravne pedale: Ove pedale su najčešće napravljenje iz jednog komada aluminijuma kako bi bile što čvršće. Za razliku od MTB pedala koje su "nazubljene" BMX pedale su ravne, sa pravilno raspoređenim okruglim pinovima (odnosno šiljcima) promera oko 2mm, a visine 2-5mm, U kombinaciji sa ravnim patikama za skateboard ove pedale omogućavaju odličnu kontrolu bicikla. Ovakve pedale se takođe koriste na biciklama namenjenim dowbhillu.