Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Testirali smo za vas Capriolo FIREBIRD i ECLIPS

Totalbike.rs - Test team

Totalbike test tim prvi put u svom nizu testova testira drumske bicikle. Opredelili smo se za modele Eclipse prošlogodišnjeg Capriolovog novajliju i Firebird koji je već nekoliko godina u ponudi Capriola. Eclipse je jeftiniji od Firebirda jer mu je ram od čelika dok je kod Firebirda ram od legure aluminijum. Moramo napomenuti da ove dve bicikle nemaju velike sličnosti osim što im je kategorija kojoj su namenjeni ista a to je drumska vožnja.

Tehničke karakteristike Capriolo Firebird

Firebird je znatno lakši bicikl zahvaljujući činjenici da mu je ram načinjen od aluminijuma. S obzirom da ovaj trend proizvodnje ramova od aluminijuma polako biva potisnut savremenijim materijalima kao što je karbon i da profesionalni vozači danas voze bicikle većinom od karbona ali za nekog ko želi da se bavi amaterskim drumskim biciklizmnom ili samo da proba kako je voziti drumski bicikl Firebird je sasvim dobra ulaznica u drumaški svet.

 

Firebird na sebi ima Shimano Sora zadnji menjač, Promax drumske kočnice a što se tiče lule, šticne, sedišta i volana KryptonX opremu. Pogon je Truvativ vrlo solidnog kvaliteta. Trkačke pedale nisu uključene u ponudu ove bicikle, na testu smo ih montirali zbog boljih performansi naših test vozača kao napomenu uz ovaj model se dobijaju standardne pedale.

 

Mogli smo se uveriti da je Firebird izuzetno udoban s obzirom da je vila čelična da nije napravljena od recimo karbona, bicikl izuzetno dobro upija vibracije na putu, što je na nas ostavilo prijatan utisak izuzetno lepim ponašanjem na drumu. Malo teža masa u odnosu na profesionalne drumaše ali sam osećaj vožnje je prijatan i na duže vožnje je moguće koristi ovaj bicikl bez ikakvog problema.
Dizajn rama je blago spušten, što nas je podsetilo na izgled rama montibajk bicikli. Svetski proizvođači su ovaj trend uveli od pre par godina, poznatiji termin ovakvog izgleda je sloping ram, upitanju je aerodinamičnija drumska geometrija koja bi trebala da je malo kruća i gde se sila brže prenosi na pedale.

 

Firebird bi smo mogli da preporučimo amaterima koji tek ulaze u biciklizam, koji nisu sigurni da li žele ili ne žele ozbiljnije da se bave biciklizmom nego imaju potrebu da oprobaju osećaj brže vožnje te da imaju dobar bicikl i ako ih drumski biciklizam možda i ne interesuje preterano. Imaće mašinu toliko da voze lagane ciklo ture bez preteranog ulaganja novca.

Tehničke karakteristike Capriolo Eclipse

Eclipse ima čelični ram i razlika naspram Firebirda je to što su mu menjači postavljeni na samom ramu bicikle, nazvali bi smo to retro fazon, nisu na volanu kao što je to već odavno standard. Ovaj detalj mu daje takozvani „stara škola“ šmek i dobar je bicikl za one starije koji su nekada vozili ovakve brzince takozvane specijalke.

 

Model koji smo testirali ima na sebi zadnji menjač Shimano i kasetu od sedam brzina. Napred ima dva lančanika dakle ukupno 14 brzina. Boja gume prati boje rama, prelepa kombinacija belo, crno i crvene boje. Gume su rubena sa francuskim ventilom što je klasika kod drumaša.

 

Što se tiče šticne, sedišta, lule i upravljača i u ovom slučaju je u pitanju dobro prepoznatljiv KryptonX. Glave su Quando. Pogon je dosta lepo dizajniran sa dva lančanika koji pokreće Shimano prednji menjač.

 

Naš zaključak kod Capriolo Eclipsa je to da je ovo bicikl pogodan za sve rekreativce za sve nostalgičare koji su nekada vozili ovakve čelične brzince. Možete ga koristiti za posao, za lagani trening ali ga ipak ne bi smo preporučili za ozbiljno bavljenje biciklizmom to jest trke.

Povezani tekstovi: