Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Testirali smo za Vas Capriolo MAYAN

Totalbike.rs - Test team

Capriolo Mayan smo testirali na horgoškoj moto kros stazi. Ovakvi tereni su stvoreni za full suspension bicikle kao što je Capriolo MAYAN. Sa mojih 86kg i srednji i prednji amortizeri su vrlo korektno upijali skokove koji nisu bili preterano visoki ali svakako probude adrenalin kod vozača.

Mayan je pre svega bicikl namenjen onima koji žele akciju, uzbuđenje i jednostavno da se prepuste vožnji po neravnim terenima. 

Tehnički detalji

Suspenzija

Srednji amortizer je potpuno mehanički, prednost je u tome što se može dodatno štelovati u zavisnosti od vozačeve težine i lokacijama na kojima se vozi. Dobra stvar kod ove opruge je to što ima oko sebe gumenu zaštitu pa mnogo teže dolazi u kontakt za vodom i generalno vlagom iz vazduha. Kod slabijih modela koji nemaju ovakvu zaštitu često posle godinu dana amortizer počinje da škripti dosta neprijatno...

Kočioni sistem

I prednja i zadnja kočnica su mehanički diskovi Shimano, za čije pokretanje su zadužene ukombinovane ručice kočnica sa menjačem, takođe Shimano. Dobro su savladale silu kočenje i po najstrimijim nizbrdicama i ako je peska i prašine bilo na sve strane. Viljuške (i prednja i zadnja) su takve da ukoliko se iz bilo kog razloga odlučite za v-brake sistem kočenja to možete lako uraditi jer postoje navareni pinovi.

Menjači

Za zadnji menjač inženjeri iz Capriola su stavili Shimano Acera. Lako se šteluje ili na ručici menjača ili direktno na menjaču, u dva poteza smo menjanje brzina doveli do perfekcije jer je u transportu došlo da malog pomeranja položaja menjača. Tokom testa smo dosta koristili male prenose na najvećim lančanicima pozadi. U ovakvim situacijama je lanac bio solidno zategnut. Naravno ne možemo očekivati zategnutost kao kod jače klase menjača ali za početak Acera će vam dobro služiti čitavu sezonu.  Mayan ima 21 brzinu. Prednji menjač je Shimano Tourney.

Geometrija rama

Ram se savija u dve tačke, a njegova veličina je, možemo slobodno reći univerzalna 20ka - 20". Bez problema mogu da ga voze osobe do 185cm visine. Izrađen je od aluminijuma sa dobrim mestima varova, što vam osigurava bezbedne skokove sa manjih visina. Mayan je težak 16kg.

*obavezno nosite kacigu i zaštitnu opremu kada skačete ili ste na sličnim terenima, nedovoljna vežba ili jednostavno nepredvidiva situaciju mogu da vas koštaju ozbiljnih povreda. Ja sam imao jedan pad, sva sreća to je bilo samo gruvanje, ali mi nije žao što sam imao kacigu na glavi.

 

Komentari

Hvala na konkretnom i veoma opširnom, dobro je imati dva pararelna testa, sve najbolje.