Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Kako izabrati odgovarajuću biciklu?

Bicikle su jeftin, lak i zabavan način za vožnju okolo. One su dobre za vas i za vašu okolinu. Ako razmišljate o kupovini bicikle, treba da obratite pažnju na sledeće korake:

Korak 1: Kakva vrsta vožnje vam je neophodna?

Pre nego što kupite biciklu, trebate razmisliti o vrsti vožnje koju želite da imate - da ćete je koristiti namenski (npr. ići na posao biciklom) ili ćete biciklu koristiti u slobodno vreme? Koliko često ćete koristiti biciklu? Koliko daleko ćete voziti vašu biciklu? Na kojoj vrsti puteva? Sve će to odrediti koji tip bicikle trebate da kupite.

Korak 2: Kakav tip bicikle tražite?

Postoji mnogo tipova bicikli, ali se svi tipovi dele na tri najvažnije kategorije:
Mountain bicikle su čvrste, to su terene bicikle sa debelim gumama, imaju široku ručku i poziciju uspravnog sedenja. Udobne su i lake za vožnju, one su idealno-svestrane bicikle, dobre za rekreativno bavljenje biciklizmom i za namensku vožnju. One mogu biti teške, ali i lake.

Mountain bicikle najviše karakteriše njihova brzina, sa laganim delovima i uskim felnama. One su idealne za trke, trening i biciklizam na dugim relacijama, ali nisu praktične za početnike, jer mogu biti teške za rukovanje i imaju nisku poziciju jahanja što ometa vidljivosti u saobraćaju.

Hibrid bicikle su nešto između Mountain bicikli i drumskih bicikli, lakše su nego Mountain bicikle, ali nisu tako brze kao drumske bicikle. Poseduju uspravnu poziciju sedenja i velike točkove sa glatkim gumama. Idealne su za namensku vožnju, ali ne tako velike za off-vožnju na putu.

Postoje i druge, više specijalizovane bicikle ukoliko imate posebne potrebe - kao što je Tourers - koji su prilagođeni da nose puno prtljaga na dugim putovanjima, kao i sklapanje bicikala - idealne ako je prostor ograničen, ili želite da ih prenosite u javnom prevozu.

Korak 3: Idite u kupovinu

Pronađite lokalnog stručnjaka ili idealnu bicikl prodavnicu. Oni će imati više iskustva i više bicikli nego robna kuća, a to će biti zgodno i ako vam treba savet i popravke u budućnosti. Potražite onaj koji je član Udruženja trgovaca ciklusa.

Step 4: Pronađite pravu veličinu

Dobra bicikl prodavnica će vam pomoći da pronađete biciklu koja se uklapa sa vama tj. koja vama najviše odgovara. Samo Vi možete da kažete koja vama najviše odgovara, ali postoje neka pravila...
Test okvira visine. Podesite sedlo ako vam je potrebno. Vaši prsti treba da dodiruju tlo na obe strane. Ako je okvir prevelik bicikla će se teško kontrolisati.
Proverite da li vam rastojanje između sedla i upravljača odgovara. Vaše ruke treba da budu malo savijene kada držite korman.

Korak 4: Test vožnje

Testirati vožnju bicikle najmanje 5 minuta, odrediti koja je pozicija jahanja, proveriti da li kočnice rade, utvrditi da li je promena brzine glatka, proveriti da li se osećate udobno. Iskoristite svoje slobodno vreme i probajte više bicikli!

Korak 5: Izaberite opremu

Kada ste pronašli biciklu koja vam se sviđa potrebno je da se opredelite i za sledeću opremu: svetla, brave, kaciga. U zavisnosti od toga kako koristite svoj bicikl, možda će vam trebati i drugo kao što su blatobrani. Blatobran i nije tako jeftin, pa bi bilo poželjno da ne potrošite sva svoja finansijska sredstva na bicikl. Većina prodavnica će vam dati popust ako pored bicikle kupite i neke setove od opreme.

Korak 6: Osiguranje

Ne zaboravite na osiguranje! 150 000 bicikli se svake godine ukrade u Velikoj Britaniji. Proverite da li ste pokriveni.

Korak 7: Održavanje

Trebate voditi dobru brigu o vašem biciklu, ne zaboravite da ga odnesete u prodavnicu na redovan servis. Servis će vam obezbediti biciklu za sigurnu i zabavnu vožnju.