Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Joga Za Bicikliste

Naše telo trpi velike napore prilikom vožnji po neravnim terenima i dugotrajnom sedenju u jednoj poziciji. Zbog toga su jačanje i oporavak neophodni našem organizmu. Joga za bicikliste je vrlo korisna jer poboljšava snagu, fleksibilnost, izdržljivost, ali i sposobnost koncentracije. Vežbajući jogu treniraćete i pravilnu tehniku disanja, što je na biciklu često od ključne važnosti.

U narednih par klipova ćemo vam pomoći da potpuno istegnete, reklasirate, i lagano jačate delove tela koji najviše trpe tokom samog bavljenja biciklizmom a to su leđa, kukovi, ramena i noge. Proučite za početak neke jednostavnije poze/vežbe i krenite lagano. Ubrzo ćete primetiti fleksibilnost pokreta, a vaše vožnje će proteći bez ukočenosti i bolova.Vežbe jesu namenjene biciklistima ali nisu ograničene samo na njih. Izuzetno je važno pravilno disanje tokom izvođenja vežbi kao i da se zaboravi na momenat takmičenja i trkanja, jer je ovde bitnije pravilno uraditi vežbe.

U prvom klipu možemo videti vežbe istezanja butnih mišića (kvadricepsa) i vežbe za kukove.

 

Sledeće vežbe nam daju uvid u istezanje ramena i donjeg dela leđa. Akcenat  je na pravilnom disanju.

 

Dalje dolazimo do izuzetno važnog sklopa istezanja donjeg dela leđa, u videu preporučen za MTB vozače. S obzirom da i autor teksta ima slične probleme s donjim delom leđa, a ne vozim MTB, verujte nije neophodno da ste vozač tog tipa bicikle.

 

Na kraju dajemo vežbe opuštanja, laganog istezanja i regeneracije koje imaju akcenat na pripremi organizma za predstojeće aktivnosti, ali ne neposredno pred samu aktivnost, ne treba ih koristiti kao zagrevanje pred samu vožnju.

Vežbe koje se ponavljaju u videima se ne ponavljaju slučajno. One su osnova iztezanja pomoću joge. U svakom slučaju, probajte sve od navedenog i prepoznajte šta prija vašem telu, svakako je nephodno da mu pružite oporavak nakon fizičke aktivnosti a istezanja su najbolji način.