Totalbike bicikle i delovi za bicikle

Koje su vrste sedišta za bicikl i kako odabrati pravo za Vaše dete

U današnje vreme postoji ogroman izbor proizvoda na tržištu, a takav je slučaj i kad su u pitanju sedišta za prevoz dece na biciklima. Mnogi roditelji su nam se požalili da ih upravo to zbunjuje i da jednostavno ne znaju kako da odaberu pravo sedište za svoje dete. Kako bismo im pomogli, rešili smo da Vam predstavimo i opišemo najpopularnije i najzastupljenije vrste. Da biste napravili pravi izbor, potrebne su Vam sledeće informacije: težina deteta, vrsta bicikle koju vozite (muška ili ženska) i da li ima prtljažnik. Kada prikupite ove informacije, vreme je za odabir, a možete birati između sledeće 4 vrste:

1. Sedišta za šipku sica
Ovaj tip sedišta je odlično rešenje za bicikle koji nemaju, ili se na njih ne može montirati prtljažnik. Napravljena su od plastike, obložena jastučićima, a imaju i naslon i podesive držače za noge, što obezbeđuje najudobniju vožnju. Takođe, opremljeni su i sigurnosnim pojasevima, te su po bezbednosti najpribližniji sedištima koja se montiraju na prtljažik.

      

 

2. Sedišta za prtljažnik 
Ova dečija sedišta za biciklu su definitivno najpopularnija. Izuzetno su izdržljiva i bezbedna, a to potvrđuje i činjenica da stručnjaci za bezbednost u saobraćaju preporučuju upravo ovu vrstu jer je mogućnost povrede u njima najmanja. Uglavnom su izrađena od plastike i imaju naslon za leđa i podesive držače za noge, što obezbeđuje maksimalnu udobnost deteta. U njima se mogu prevoziti deca težine do 22 ili 25kg (u zavisnosti od proizvođača). 

 

3. Sedišta za ram
Ova vrsta dečijih sedišta se pojavila relativno skoro i namenjena je manjoj deci (do 15kg težine). Preporučujemo ih isključivo iskusnim i stabilnim vozačima, jer, iako su veoma udobna i sigurna, postavljaju se tačno između volana i sedišta, odnosno između nogu vozača, te bi mogla otežavati upravljanje biciklom. Takođe, napravljena su samo za tate i deke, odnosno mogu se montirati samo na šipku muških bicikala.  

 

4. Sedišta za volan 
Sa ovom vrstom sedišta smo svi mi vrlo dobro upoznati. Verovatno se i vi sa nostalgijom sećate detinjstva i zabavnih vožnji na volanu mame, tate, bake ili deke. Iako postoje mnogo naprednji tipovi, ova sedišta su i dalje izuzetno popularna. Ono što ih čini toliko traženim je upravo jednostavno postavljanje kačenjem na korman, ali i krajnje pristupačna cena. Obložena su sunđerom kako deete ne bi sedelo na hladnoj površini. Mogu se montirati na bilo koji model bicikle i u njima je dete okrenuto suprotno od smera vožnje, odnosno prema vozaču. Najveća mana im je to što se mogu koristiti samo za decu do 15kg.